Lyckad matematikkväll för elever och föräldrar!

I tisdags hade vi en matematikkväll för elever och föräldrar på Sjötorpsskolan. (Det är en F-3 skola. ) Det blev en sådan lyckad kväll! Vi kände oss så upplyfta och glada när kvällen var slut! Tänk att så många kom! Vi hade ju ingen aning om hur många vi skulle bli från början.

Vi hade tänt marschaller vid entrén och på skolans innergård. ”Vi brinner för matematik!” fnissade vi.

Lärarna var tillsammans två och två i sex olika klassrum. Det var lite olika teman bl.a. vikt och längd, uppskatta, penatmino och tangram, problemlösningar. Syftet var att i första hand visa  föräldrarna hur vi arbetar med matematiken i skolan idag,  att matemaik är mycket mer än bara siffror och att räkna i boken. Vilka förmågor tränar eleverna när de arbetar med t.ex. tangram? Jo, det kan vara logiskt tänkande, mönster, samarbete, kommunikation. Lite beroende på vad vi har gett för instruktioner till det aktuella lektionstillfället.

Vi gjorde också kopplingar till elevernas iPad. Vi kunde visa olika övningar som finns  på ”paddan”. Man kan behöva låta eleverna pröva både praktiskt och på iPaden. En tipspromenad fanns också uppsatt i skolan.

Dagen efter fanns den positiva känslan kvar. Personalen kände sig nöjda och stolta! Vi var stolta över alla duktiga pedagoger! Det gav mersmak. Och nästa tisdag är det dags för Östra grundskolan åk 4-6. Då har vi samma upplägg, med viss variation. Då har vi också med våra duktiga matematiklärare från högstadiet! Då får föräldrar och elever  träffa dem redan nu. Vi vill ju jobba mot att se ”den röda tråden” från F-9.

Planeringen denna kväll utgick från den workshop vi tidigare haft.  Då hade vi tillsammans med lärarna planerat  de olika  aktiviteterna. Flera av aktiviterna hade vi hämtat ur Familjematematik (Ncm).  http://ncm.gu.se/node/478#nt6

Ge en man en fisk och han blir mätt för dagen. Lär honom att fiska och han blir mätt för resten av livet.

Trevlig helg!

Maria och Susanne

Tangram

Tangram

Räknestuga för vuxna.

Räknestuga för vuxna.

Tändsticksproblem

Tändsticksproblem

Pentamino

Pentamino

 

 

 

3 kommentarer

Kommentarrubrik

Peter Bragner

Peter Bragner

Kul att det blev så lyckat. No gör ett fantastiskt jobb och jag är övertygad om att det är superviktigt att föräldrar får en positiv inblick i det lärande vi arbetar med TACK //Peter

Svara

Kommentarrubrik

Peter Nyberg

Peter Nyberg

Riktigt bra initiativ och kul att resultatet blev så bra! Vad fick ni för respons från föräldrarna?

Svara

Kommentarrubrik

Maria Dahlin

Maria Dahlin

Föräldrarna tyckte att det var jätteroligt att få prova på så många olika och roliga aktiviteter kopplat till ämnet matematik. Matematik är så mycket mer än att sitta och räkna tyst i sin matematikbok.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*