Varför prov?

Idag har vi inspirerats av vår kollega Anders Enström, som också bloggar på pedagoghuddinge.

Varför har vi prov? Vad tänker vi om det? Vi tänker att det ligger i vår ”skolkultur” att ha prov. Vi har alla egna erfarenheter från vår egen skoltid, förväntningar från föräldrar, tyckandet från kollegor, som också har gått i skolan… nationella proven mm.

Det är svårt att bryta gamla mönste. Men det går faktiskt! Med inspiration från Anders senaste blogginlägg,”Prov eller inte, det är frågan?”  har vi funderat vidare. Han ger flera bra förslag på olika sätt som man kan genomföra prov på. Men han är också kritisk till prov.

Ett annat sätt att se på det  skulle kunna vara att använda de summativa proven på ett formativt sätt. T.ex. man ger eleverna ett skriftligt prov  i ämnet matematik. Då ser du som lärare vilken undervisning som eleverna har tagit till sig. Utifrån detta resultat kan man sen göra ett fiktivt prov, Loves prov. Då löser läraren själv provet genom att på de uppgifter som de flesta eleverna har svarat rätt på, ge ett rätt, men något differntierat svar/ alternativ.  De uppgifter eleverna hade gjort fel på och där man kan se att det berodde på missuppfattningar, brist på förståelse för olika begrepp eller osäkerhet när det gäller metoder, så hade Love gjort samma slags fel. Därefter delar man ut provet igen, men nu låter man eleverna arbeta två och två och lösa uppgifterna tillsammans. Här skapas möjligheter att prata och diskutera valda stratgier och metoder, begrepp, analys och  att argumentera.

Det finns inget rätt eller fel, tycker vi. Man måste prova sig fram vad som kan passa just min grupp/klass. Men en sak är säker, vi vill alltid att ALLA våra elever ska lyckas!!

Det här blir årets sista blogginlägg, men vi ser fram emot nya tankeutmaningar 2015!

Sist, men inte minst, vill vi tacka våra fantastiska skolledare , Peter Bragner och Anna Kiltorp på Östra grundskolan, samt Anna Morberg och Carina Nygårds på Sjötorpsskolan, för allt stöd och uppmuntran som de ger oss! Och icke att förglömma Peter Nyberg, utvecklingsledare på BUF, som också uppmande oss att börja blogga! TACK!

Tii er alla, från oss alla (två): En riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Maria & Susanne

 

 

 

 

 

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Johanna

Johanna

Man kan söka på Kims prov så kan man läsa mer. Kim hälsar på oss en hel del inte bara vid prov.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*